Vint-i-huit escoles de La Ribera presenten projectes educatius vinculats al Xúquer

  • El programa d’Educació Ambiental contribueix a crear consciència ambiental en l’alumnat, la qual cosa repercuteix en un millor enteniment dels recursos hídrics i en un comportament més sostenible.
  • Les accions s’emmarquen en l’ambiciós pla “Canya a la canya”, desenvolupat pel Consorci de La Ribera i Fundació Limne en 13 municipis.
  • Les accions compten amb el suport de la Fundación Biodiversidat del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

31 de maig de 2024.- El projecte “Canya a la Canya”, coordinat pel Consorci de La Ribera i la Fundació Limne, reitera la seua aposta per l’Educació Ambiental com un dels pilars per a donar a conéixer el mitjà hídric i el seu ecosistema, conscienciant a la societat sobre els problemes que amenacen al *Xúquer, com la presència d’espècies invasores o el canvi climàtic i aportant claus i mecanismes per a la seua conservació i millora.

Amb l’objectiu de reforçar la formació en temes mediambientals, l’equip de “Canya a la Canya” va presentar a l’inici del curs escolar una Guia de Ferramentes d’Educació Ambiental, les línies d’actuació de la qual s’han desplegat durant este semestre.

L’objectiu de la guia era facilitar al professorat materials de referència sobre la manera d’integrar els temes i conceptes relacionats amb el riu en els sistemes educatius formals i no formals. A l’empara d’esta guia i dels tallers educatius oferits pel projecte “Canya a la canya”, els centres escolars de La Ribera han desenvolupat diverses propostes en els quals s’han tractat temes com el canvi climàtic, la sequera, els riscos d’inundació, la biodiversitat, els residus sòlids i la restauració d’ecosistemes, entre altres.

A més, les propostes de tallers van fomentar eixir de l’aula i acostar-se als entorns naturals dels municipis en els quals s’aplica la campanya, perquè l’alumnat adquirisca coneixements i consciència ambiental, de manera pràctica, sobre la protecció del nostre entorn, tant dels recursos hídrics com del medi ambient, així com de la història i la cultura que ens unix al Xúquer.

Presentació de resultats

Durant esta última setmana s’han realitzat dos trobades (una enfocat a primària i un altre a secundària), en els quals el professorat dels vint-i-huit centres educatius participants va exposar les seues propostes i resultats, a través de presentacions orals i tipus pòster que després van ser votades pels mateixos assistents i per l’equip tècnic del projecte, amb l’ànim de premiar les experiències educatives més innovadores.

«En esta primera edició de la campanya hem valorat positivament les propostes més transversals», assenyala Sales Tomàs, directora de la Fundació Limne, «destacant a aquells centres que han aconseguit involucrar a un major ventall d’assignatures en la seua proposta educativa sobre el Xúquer».

En representació del Consorci de La Ribera, Paqui Momparler Orta i Óscar Navarro Torres, destaquen que «els rius travessen diferents paisatges i cultures, per això creiem que l’educació ambiental ha d’imitar-los i afermar estos projectes transversals com un element de transformació educativa».

Esta proposta educativa del projecte “Canya a la canya” es beneficia d’una convocatòria d’ajudes, impulsada per la Fundación Biodiversidat del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), per a la restauració d’ecosistemes fluvials i la reducció del risc d’inundació en els entorns urbans, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

 

 

Skip to content